Verhoog de veiligheid van je software met een IAM platform

Bijna ieder software project omvat de authorisatie van gebruikers en het valideren en opvolgen van rechten en permissies. Het voordeel van een IAM oplossing in een project is niet te onderschatten. Wat is nu precies een IAM oplossing en hoe kan u er voordeel uit halen?

Het lijkt bijna standaard, aanmelden in een software pakket met behulp van gebruikersnaam en wachtwood, of het aanmelden via je Google of Facebook account. Bij de ontwikkeling van software is zowat de basis vereiste de mogelijkheid voor verschillende gebruikers om zich aan te melden op de toepassing. Verschillende gebruikers met verschillende credentials en verschillende rechten en permissies. Het lijkt niet veel soeps maar het is een niet te onderschatten vereiste van ieder software project. Helemaal interessant wordt het als er een bijkomend pakket moet ontwikkeld worden waarbij gebruikers met dezelfde credentials moeten kunnen aanmelden.

Zowel in de meest eenvoudige vorm als in een complexe situatie met single signon kan een IAM oplossing een cruciale rol spelen. Deze afkorting staat voor Identity and Access Management, ofwel Identiteits- en toegangsbeheer. Een IAM oplossing omvat een centrale databank met gebruikersgegevens zoals gebruikersnaam, e-mail adres en wachtwoord. Dit is het Identity gedeelte van IAM: Met wie heeft de toepassing te maken? Ben je wel wie je zegt?

Daarnaast bevat de IAM oplossing een verzameling van rechten en permissies: Tot welke records of items heeft gebruiker X toegang? Welke acties kan hij uitvoeren? Welke acties kan hij uitvoeren op dit bepaald item? Het Access gedeelte van de IAM oplossing bepaalt wat een gebruiker kan raadplegen en wat hij ermee kan doen.
Geavanceerder en uitgebreider

Vaak is een IAM oplossing veel geavanceerder en uitgebreider dan de basis opsomming hierboven. Het loggen van de toegang tot bepaalde items, het beschikbaar stellen van een single sign on platform of dynamische regels zijn slechts enkele van de functionaliteiten die in me op komen.

Zeer interessant voor bedrijven met meer dan één software toepassing is de Single Sign On functionaliteit. Met één account kan de gebruiker zich aanmelden op de IAM oplossing en krijgt hij vervolgens toegang tot alle toepassingen die gekoppeld zijn aan het IAM platform. Dit is niet enkel veel gebruikersvriendelijker en efficiënter, het verhoogt ook de veiligheid van alle software. De vereiste om een sterk en uniek wachtwood in te stellen is immers veel beter haalbaar als de gebruker maar één account hoeft te herinneren dan 3 verschillende en ingewikkelde wachtwoorden.
Modulariteit zorgt voor veiligheid en beheersbaarheid

Door de implementatie van een IAM platform in een bedrijf maakt u de applicaties en het veiligheidsbeheer van de onderneming een stuk meer modulair. U neemt immers het gedeelte identiteits- en toegangsbeheer weg van iedere individuele applicatie en verlegt deze focus naar de IAM oplossing.

Op het vlak van beheersbaarheid worden alle toegangen verzameld in het IAM platform. Als een nieuwe medewerker in dienst komt kan vanuit één toepassing de volledige lijst van toegang, rechten en permissies worden ingesteld. En misschien belangrijker: bij het uit dienst gaan kunnen alle rechten en permissies van een medewerker meteen worden geblokkeerd.

Als het op veiligheid aankomt is er geen excuus meer: de veiligheid van uw data en de informatie binnen het bedrijf zijn even belangrijk geworden als de fysieke beveiliging van uw kantoren of fabrieksgebouwen. Door het centraliseren van het identiteitsbeheer hebt u vanuit één sleutelpositie overzicht op alle toegangen tot uw data en kan u snel inspelen op nieuwe technologieën of beveiligingsmogelijkheden. Als u beslist om gebruik te maken van Two Factor Authentication (u kent ze wel, de RSA tokens of Google Authenticator codes) dan kan u deze met één klik activeren in het IAM platform en maken alle toepassingen in uw bedrijf meteen gebruik van deze bijkomende beveiliging.
Sinax IAM

Dankzij de ervaring van tientallen software projecten ontwierp Sinax een eigen Identity and Access Management platform. Deze unieke oplossing verschilt van andere commerciële oplossingen in de flexibiliteit van het platform. Als ontwikkelaar van maat software stellen wij ons IAM platform uiteraard open tot integratie met alle mogelijke software en platformen.

Wenst u meer informatie rond IAM platformen en de voordelen voor uw bedrijf? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen.Geef een reactie