Project Manager

De project manager heeft een uiterst belangrijke rol in ieder project. Een goede PM kan een project laten falen of kan een falend project terug op de rails krijgen. Wat zijn de taken van een project manager en wat mag je verwachten van een project manager?

Bij Sinax heeft ieder project een eigen Project Manager. Deze PM zal het project van begin tot einde begeleiden en dient voor de klant als centraal aanspreekpunt. Naast contact met de klant stuurt de Project Manager de ontwikkelaars aan en bewaakt hij de grenzen van het project.

Aanspreekpunt voor de klant

Duidelijkheid en heldere communicatie zijn voor de klant enkele van de belangrijkste punten in een project. De Project Manager verzorgt alle communicatie tussen de klant en ons bedrijf.
Tijdens meetings is de PM altijd aanwezig en zorgt voor een vlot en helder verloop van de vergadering. Zonder te verzanden in technische details kan de Project Manager snel en duidelijk beslissingen nemen waarmee het project vooruit kan.

Aansturen van de technische profielen

Zeer belangrijk voor een Project Manager is de vaardigheid om de vertaling te kunnen maken tussen de wensen van de klant en de technische uitwerking door het ontwikkel team. De PM moet een sterk technisch inzicht hebben en tegelijk kunnen meedenken met de business.

Door zijn globaal overzicht van een project kan de PM meedenken met de software architect over de technologieën die het best kunnen worden gebruikt.

Bewaker van het project

Alle projecten hebben grenzen. Deze grenzen zijn zowel in de tijd (wanneer moet het project klaar zijn) als budgettair (hoeveel kost het project). Daarnaast zijn er ook intern bij de ontwikkelaar bepaalde grenzen: beschikbaarheid van bepaalde profielen en inzetbare technieken.

De Project Manager is de bewaker van het project: hij moet een helicopter overzicht hebben van het project en pro-actief kunnen inschatten wanneer een bepaalde grens overschreven zal worden. Ook wanneer het te laat is moet een PM in staat zijn een project terug op de rails te krijgen.

Project Management Methodologieën

Om een project tot een goed einde te brengen is het volgen van een project methodologie zeer belangrijk. Een methodologie is een model waarop de PM het design, de planning en de uitvoering van het project baseert.
Er zijn verschillende methodologieën die momenteel in gebruik zijn. Net zoals andere zaken zijn ze soms mode gevoelig en is de ene methodologie populairder dan de andere.

Bij Sinax maken we gebruik van Agile en PRINCE2 voor onze projecten.

Agile Software Development

Zoals de naam al zegt is Agile vanuit de software ontwikkeling ontsproten. De belangrijkste kenmerken van Agile project management zijn korte ontwikkeling tijden (sprints), dynamische vereisten en team cultuur en minder restrictief project beheer.

PRINCE2

Sinds vele jaren geldt PRINCE2 als de defacto standaard onder de project management methodologieën. Deze bekende methodologie is zeer omvangrijk. Niet enkel het gebruikelijke verloop van een project maar ook risico’s, kwaliteit en veranderingen binnen een project worden met PRINCE2 duidelijk omschreven.

Sinax & Project Management

In alle projecten probeert Sinax de best practies rond project management in te voeren, zowel bij de ontwikkeling van software op maat als bij onze project management diensten. Hebt u vragen rond project management, is er een concreet project of wenst u gewoon even kennis te maken? Contacteer ons vandaag nog!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *